Program

A 2019-es Vendégváró Fesztivál vendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, valamint az Udvarhely Néptáncműhely

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben hetedik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált.

A háromnapos rendezvény vendége idén Székelyudvarhely, ahonnan két színházat is vendégül látunk: érkezik a Tomcsa Sándor Színház, valamint az Udvarhely Néptáncműhely.

A pénteki és szombati előadások után beszélgetésre várjuk a nézőket.

A fesztivál idejére idén két kiállítás nyílik: a Tomcsa Sándor Színház a névadó életéről készül egy összeállítással, az Udvarhely Néptáncműhely pedig fotókiállítással érkezik.

A pénteki és a szombati előadások után beszélgetésre várjuk a nézőket a színház kávézójában.

A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.


2019. január 25. 19.00
Vallomások – Udvarhely Néptáncműhely

Az előadás a kárpát-medencei néptánc hagyományok forgatós, csárdás táncanyagában folyamatosan tetten érhető nő-férfi viszonyrendszerének, minőségbeli különbségeinek taglalására, bemutatására vállalkozik.


2019. január 26. 19.00
Nem lesz reggel, Fred! – Tomcsa Sándor Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház drámapályázatának, a dráMÁzat III-nak nyertes darabja, Moravetz Levente végjátéka a hétköznapi és szokatlan közötti keskeny mezsgyén vezet minket. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek egyszerre képezik a hétköznapunk alapját, de a legintimebb gondolatainkat sem hagyják nyugodni.


2019. január 27. 10.00
Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai – Tomcsa Sándor Színház

A Tomcsa Sándor Színház előadásában tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel.

Kiállítás

Udvarhely Néptáncműhely
Az Udvarhely Néptáncműhely 2018. november 12. és 17. között ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Erre az alkalomra az együttes táncosai Balázs Gyöngyi díszlet- és jelmeztervező irányításával készítettek kiállítást, mely a 20 év előadásainak díszleteiből, jelmezeiből és az előadásokról készült fényképekből állt össze. A kiállítás fényképanyaga lesz megtekinthető 2019. január 25-27. között.

Tomcsa Sándor élete és munkássága
A Székelyudvarhelyen született és élt Tomcsa Sándor (1897–1963) rendkívül sokoldalú alkotó volt: drámát és prózai műveket írt, karikatúrákat rajzolt, aktívan részt vett az udvarhelyi kulturális élet megszervezésében, a helyi művelődési élet közismert alakja volt. Alkotásai a valóság komikumából, groteszk helyzeteiből és ellentmondásaiból táplálkoznak. Novelláiban, karcolataiban a kisvárosi élet, a kispolgár és a kisember humoros, szatirikus ábrázolója. Az érdeklődők ezen kívül a Műtét című Tomcsa-drámából Zakariás Zalán rendezésében nemrég elkészült előadás ünnepi műsorfüzetét is megtekinthetik.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu