2018

Vendég: Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház, melynek három tagozata egy-egy előadással érkezik.

A fesztivál idejére kísérőprogramként idén is kiállítás nyílik a Bethlen Galériában; a vendégszínház két kiállítással is készül.

A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

január 19. péntek 19 óra
Nagyvárad Táncegyüttes: Barbárok

Táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján

január 20. szombat 19 óra
Szigligeti Társulat: Tangó

Végy egy háromgenerációs családot, amelyben a lecsúszott nagynéni és a jobb napokat látott nagybácsi naphosszat kártyáznak. Adj hozzá egy középkorú apát, aki idétlen kísérletezgetéssel múlatja az időt. Spékeld meg az anyával, aki a házibaráttal flörtöl, sőt! Amikor ezek már kellően főnek a levükben, fűszerezd meg a család ifjú trónkövetelőjével, aki nemcsak hogy nem vágyik ebben a trutymóban úszkálni, de egészen más elképzelése van az egészséges táplálkozásról. Ő véget vetne a mindent megengedő léhaságnak, és végre rend uralkodna az élet káoszán.

január 21. vasárnap 10 óra
Lilliput Társulat, Nagyvárad: A Négyszögletű Kerek Erdő

Erzár király kicsi sámlin kuksol, térdén jegyzettömb, körötte gyűrött papírhegyek. Ő maga is gyűrött, mint egy búval bélelt arc, amelyet elfelejtettek kivasalni. Pedig hajdan micsoda nagyhírű író volt! Fékezhetetlen agyvelejű, világvándor, szeretnivaló szeleburdi, és mégis nemesen egyszerű, mint az ég kékje. Ám mindennek ellenére sokszor csak a bolondját járatták vele. Bele is fáradt, hogy sehol sem értik meg. És ő sem érti az embereket. A szavaikat főleg nem, ha azok csak üres kilégzések – egy szavakkal dolgozónak pedig ez igazán szomorú dolog. És most egy sámlin ücsörög, kezében írószer és nem jön az ihlet. Egyszer csak bekopog egy furcsa, macskaformájú gyerek és azt mondja: Fussunk!

Kísérőprogramok

Az esti előadások után kötetlen beszélgetést tartanak a színház kávézójában az alkotókkal és előadókkal. A fesztivál ideje alatt a Bethlen Galériában Tőkés Imola TÁNC-képző-(3)D-és című fotókiállítása, illetve Németh László Fricskából színházplakát című kiállítása látható.

Tőkés Imola: TÁNC-képző-(3)D-és

Tőkés Imola táncművész, koreográfus, a Nagyvárad Táncegyüttes fiatal munkatársa 1994-ben született Marosvásárhelyen, egyetemi tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Koreográfia szakán végezte.
Már gyermekként is a kihívások érdekelték igazán. Autodidakta módon fejlesztette képzőművészeti képességeit. A táncművészettel párhuzamosan belekóstolt a zene, a grafika, a festészet és szobrászat világába is, melyek útközben eggyé váltak benne. Ugyan táncos- koreográfusként dolgozik, de a szabadidejét a képzőművészet és a zene tölti ki.
Nála az alkotás a próbateremben kezdődik. Egy új mozdulat, egy erőteljes érzés felbukkanása készteti arra, hogy maradandó formába öntse gondolatait. Alkotásait az újrahasznosítható tárgyak felhasználásán túl, az emberi test megjelenése és a különböző képzőművészeti technikák egyidejű használata jellemzi. Alkotásai legtöbb esetben elrugaszkodnak a síktól.

Németh László Fricskából: színházplakát

Az egész egy fricskából indult: mondjunk ellent mindannak, amit a közönség a színházi plakátról gondol! Nem tévednénk akkor sem, ha azt mondanánk, műfajteremtő kezdeményezés volt, de az biztos: Németh László grafikai munkái új korszakot nyitottak a nagyváradi Szigligeti Színház arculattörténetében. Gondolkodó és gondolkodtató plakátok ezek, amelyek híre az országot túllépve, nemzetközi fórumokra is eljutott, és amelyekből most egy szubjektív válogatást tárunk az érdeklődő közönség elé.
Németh László 1982-ben született Sepsiszentgyörgyön. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban végezte, ezt követően 2002-2006 között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a legelső reklámgrafika-évfolyamon tanult. Jelenleg a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karának doktorandusza, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem óraadó tanára.
Aktív társadalmi részvételére jellemző, hogy számos jótékonysági és környezetvédelmi kampány szervezője és kreatív vezetője, ugyanakkor a Metrion Egyesület tagjaként olyan kezdeményezések fűződnek nevéhez, mint az Animáció Világnapi rendezvények, a Festival des Tres Courts és a BuSho rövidfilm-fesztiválok nagyváradi kiadásai, illetve a Metrion Animációsfilm Fesztivál.
Art directorként megfordult már számos ügynökségnél és nagy presztízsű folyóiratnál, 2010-től kezdődően pedig a Szigligeti Színház főállású arculati felelőse. Az évek során számos nemzetközi workshopon vett részt, munkáit Romániában, Magyarországon és Lengyelországban is bemutatta, színházi plakátjait ugyanakkor kétszer is (2011, 2014) kiállították a finnországi Lahti Nemzetközi Poszterkiállításon.